ProjectenFrankrijk

The Book

Het beste van 7 jaar bloggen nu gebundeld in een boek.



Bestellen?

Meer info vind je op
Boekenbestellen.nl

 

Facebook

Volg alle acties en updates rondom 'the book' op Facebook.


 

 


 

 

 
Projecten
 
Het Rijstexperiment

In november 2006 deed ik het ’rijstexperiment’. De resultaten daarvan en reacties daarop van mensen vond ik dermate bijzonder dat het idee is ontstaan de website www.toverrijst.nl te maken.

Het rijstexperiment fascineert.
Enige tijd terug vond ik op Frank zijn Weblog een beschrijving van het ’rijstexperiment’.
Gekookte rijst die ’reageert’ op gedachten / energie / woorden…
Het verhaal vond ik moeilijk te geloven maar triggerde wel: ik besloot zelf de proef op de som te nemen en het experiment uit te voeren. En met meer dan verassende resultaten.
(klik hier voor een uitgebreide beschrijving van het experiment)

Struisvogelgedrag

 
 Rijstexperiment? Nooit van gehoord!

Wellicht nog fascinerender dan het experiment zelf vond ik de reacties daarop uit mijn omgeving. Soms was er groot enthousiasme en nieuwsgierigheid (voornamelijk bij vrouwen!?) Vaker merkte ik echter een behoorlijke weerstand wanneer ik de resultaten besprak. Sommige mensen weigerden gewoonweg bij voorbaat het verhaal serieus te nemen. Anderen weer leken het niet te willen horen en deden hun uiterste best het verhaal te negeren. Ene oor in, andere oor uit: Filtering in optima forma. Grappig ook dat juist dit ’type mensen’ met opmerkingen kwam dat je met beide benen op de grond moet blijven staan. Iets wat tastbaar en reproduceerbaar is bij voorbaat ontkennen lijkt mij meer op jezelf bewust voor de gek houden dan met beide benen op de grond blijven staan.
De vraag dus aan de sceptici: Is het hebben van een vooringenomen beeld hoe de wereld in elkaar steekt niet veel ’enger’ dan af en toe met een open houding nieuwe informatie tot je te nemen of bereid zijn deze te onderzoeken?


En de rol van de wetenschap?
Nog verbazingwekkender dan de resultaten van mijn rijstexperiment vond ik de totale onbekendheid hiervan.
Ik heb tot op heden eigenlijk altijd vertrouwt op onze wetenschap. De wetenschap onderzoekt zo’n beetje alles wat te onderzoeken valt, heeft een open mind naar alles wat onderzocht kan worden en vertaald het onderzoek naar relevante kennis welke vervolgens gemeengoed wordt in de maatschappij. Waarom is kennis van het rijstexperiment en haar effecten dan nog geen gemeengoed? Waarom lijkt het haast een soort van taboe? Een experiment dat zo eenvoudig reproduceerbaar is … en waarvan de resultaten naar mijn idee best de nodige impact hebben…

Spiritualiteit
Het rijstexperiment bevindt zich momenteel duidelijk nog in de ’zweefhoek’. In de zweefhoek zijn veel onderwerpen te vinden waar de empirische wetenschap weinig mee kan. Veel zweefervaringen zijn immers subjectieve ervaringen van mensen die vaak niet verifieerbaar zijn en derhalve niet via een gangbaar wetenschappelijk model te testen. En dat maakt het rijstexperiment direct zo aantrekkelijk. Je hoeft er niet eens in te geloven! Met een paar potten, wat rijst en een gezonde portie negatieve energie kun ja al aan de slag ;-)

Wakker schudden
Mijn basisgevoel bij dit alles: "Hier klopt iets niet!"
Hoogste tijd dus om de boel eens even stevig te gaan opschudden. Vandaar ook deze ambassadeursrol voor het rijstexperiment.
Mijn missie?: het rijstexperiment besproken zien in alle ’serieuze’ tijdschriften en kranten. En natuurlijk ook op TV; bij Pauw & Witteman voor een goede discussie op de late avond (Ja Jeroen, je mag je grapjes maken, ze zijn te leuk om te laten liggen), bij Mathijs van Nieuwkerk in de wereld draait door (Marc Marie Huijbregts lijkt me de juiste sidekick voor dit onderwerp), of als curieus item bij Jack Spijkerman zodat ook deze weer eens goed aan de kijkcijfers kan werken…

Het gaat hierbij natuurlijk niet zozeer om het experiment en de potjes rijst maar om enkele veel bredere vragen.

  • Hoe open staan ’wij’ eigenlijk voor dingen die we niet kennen en die niet direct in ons model van hoe de wereld werkt passen?
  • Is onze wetenschap wel zo open en toegankelijk als we denken? Of zit deze ook in een keurslijf van veronderstellingen gevangen?
  • En meer inhoudelijk: Stel dat water reageert op positieve/negatieve energie:
    Wat zijn dan de lessen en implicaties die vanuit het rijstexperiment te leren zijn?

Zelf ook ambassadeur worden voor het rijstexperiment?
Voer zelf het experiment uit en publiceer de resultaten op www.toverrijst.nl